Huisregels hondenschool De Hoekse Sprong
Voor het volgen van de lessen op onze hondenschool gelden een paar huisregels en adviezen. Hierdoor kunnen de trainingen voor u, uw hond en de trainers soepel verlopen. Hieronder vindt u de regels op een rijtje. We staan overigens altijd open voor vragen en suggesties.
1 Inenten en vlo-vrij
Uw hond dient ingeënt of getiterd te zijn (dit geldt nog niet voor de pups tot 12 weken oud).
U hoeft uw hond niet elk jaar in te laten enten. Om teveel enten tegen te gaan is er de mogelijkheid om je hond te laten titeren. Ontwormen ook niet klakkeloos zoveel keer per jaar. Er zijn testsets beschikbaar om te kijken of je hond wormen heeft. Dit alles om het overmatig gebruik van chemische middelen tegen te gaan. Veel van dit soort middelen, entstof, ontwormingsmiddelen, anti-vlooienmiddelen enz, werken op het neurologisch systeem van uw hond. Daarom is het belangrijk om eerst te testen, en dan alleen datgene te laten enten waar de hond behoefte aan heeft. Alleen wanneer u uw hond laat titeren, weet u of uw hond beschermd is. Wanneer u uw hond alleen laat enten, is dit zeker niet automatisch het geval. Zie het tabblad vaccineren op maat.
2 WA verzekering
U bent zelf altijd verantwoordelijk voor uw hond. U dient een WA-verzekering voor uw hond afgesloten te hebben. Bij de meeste verzekeringsmaatschappijen valt de hond onder uw gewone WA-verzekering. Controleer dit voor de zekerheid en sluit indien nodig een aanvullende dekking af.
3 Afmelden
Als u een les niet bij kunt wonen meldt u zich dan altijd (ruim van te voren) af. Dit kan telefonisch via 06-20352159, 06-53631881, of vanuit Belgie 03-2562322 of via de mail naar dehoeksesprong@gmail.com. Het is niet mogelijk deze les op een later moment in te halen. Wanneer u niet komt zonder af te melden wordt deze les niet alleen afgeschreven maar ook vervalt uw leskaart wanneer u twee maal zonder afmelding niet op de les bent geweest. Dus er volgt uitschrijving, zonder restitutie van het cursusgeld. Uw plaats wordt dan vergeven aan een nieuwe cursist. Als u de lessen toch wilt continueren komt u onderaan de wachtlijst en betaalt u het cursusgeld opnieuw.
Het is niet toegestaan dat u wanneer u niet kunt, iemand anders met uw hond laat trainen.
4 Uw hond is loops of ziek?
Loopse teefjes en zieke honden kunnen niet meetrainen. Meldt u zich ook dan even af. Als de hond ziek is vinden wij het fijn om af en toe door de eigenaar (telefonisch of per mail) op de hoogte gehouden te worden van het ziekteverloop van de hond.
Vraag aan uw instructeur of het raadzaam is om zelf naar de les te komen als uw hond niet mee kan. Misschien dat u de op het veld uitgelegde oefeningen thuis met de hond kan oefenen.
5 Slecht weer
Bij slecht weer is er geen training. Slecht weer vinden wij het als het bijvoorbeeld aan een stuk door heel hard regent of sneeuwt. Af en toe een bui, een motregentje of temperaturen onder nul zijn voor ons geen redenen de les af te lasten; regenpak of wollen onderbroek houden ons droog en warm.
Wanneer de les niet door gaat, bellen / smsen / appen wij u altijd af. Zodat u niet voor niets komt. Hoort u niets, dan kunt u er vanuit gaan dat de les gewoon door gaat.
6 Cursisten op het veld
De les start op het hele uur. We vragen u ruim op tijd aanwezig te zijn. Als u nog honden uit de voorgaande les los ziet lopen op het trainingsveld, wacht dan even bij de schuur tot deze honden weer aangelijnd zijn. Heb uw hond altijd aangelijnd als u het trainingsveld op komt lopen.
Tijdens de les mag 1 begeleider de hond trainen. Om verwarring bij de hond te voorkomen is het fijjn wanneer andere gezinsleden en vrienden rustig langs de kant te wachten.
Cursisten die bij onze hondenschool trainen dienen 16 jaar of ouder te zijn. Voor eventuele cursisten jonger dan 16 jaar wordt voor aanvang van de cursus met de trainers besproken of zij deel kunnen nemen aan de training.
Onze trainers zijn altijd bereid u te woord te staan voor vragen die niet binnen de les gesteld kunnen of hoeven te worden; U kunt dit best meteen na uw les doen.
7 Materiaal voor de training
Om goed te kunnen trainen heeft u nodig:
– een leren of stoffen riem (voldoende lang).
– een (leren) halsband
– een speeltje dat u en uw hond samen vast kunnen houden (bijv: een flos, oude sok, bal met touw eraan)
– beloningsbrokjes.
Dit kan het best iets zijn waar uw hond heel gek op is. Zoals bijvoorbeeld kaas of Rodi-worst. Maak de brokjes zeer klein! En doe ze in een jaszak of buideltasje zodat u er snel en gemakkelijk bij kunt. Voer uw hond niet op de middag van de training (pups wel een klein beetje), zodat hij zijn voer graag verdient als u met hem traint.
Dus neem iedere (!) les mee: Riem en halsband, speeltje en lekkers.
Afhankelijk van het gedrag van de hond kan blijken dat u ander trainingsmateriaal nodig heeft. De trainer zal u hierin adviseren.
8 stempelkaart
Bij inschrijving maken wij een stempelkaart. Deze stempelkaart blijft op de hondenschool maar deze kunt u natuurlijk op verzoek altijd inzien. Deze stempelkaart is goed voor 10 lessen.
9 Honden los
Buiten het trainingsveld en ook tijdens het uitlaten buiten het terrein van de hondenschool dienen de honden altijd aangelijnd te zijn.
10 Uitwerpselen opruimen
Voordat u naar de training komt, dient u uw hond bij de hondenschool uitgelaten te hebben zodat hij zijn behoefte heeft gedaan en hij de eerste energie kwijt is. Mocht uw hond daarna toch zijn behoefte op het veld doen dan dient u dit op te ruimen. Wij verzoeken u ook de hond niet op het terrein zelf uit te laten of tegen de hekken te laten plassen.
11 Maagtorsie
Om beter te kunnen trainen voert u uw hond niet voorafgaand aan de les (zie punt 7).
Geef ook het eerste uur na afloop van de training, of een andere grote inspanning, geen eten (beloningsvoer is geen probleem).
Wanneer een hond binnen een uur voorafgaand of na afloop van een inspanning zijn voer krijgt, bestaat er een kans dat de maag van de hond kantelt (maagtorsie). Wanneer uw hond een maagtorsie heeft dan wordt de maag afgesloten waardoor de gassen de maag niet meer uit kunnen. Hierdoor kan de maag scheuren. Dit kan dodelijk zijn. Geef uw hond daarom rust rond voertijd.
12 Rust
Als u met uw hond getraind heeft onderneem dan ook de rest van de dag geen andere grote activiteiten met hem. Hij heeft zich ingespannen en heeft rust nodig, zowel fysiek als mentaal.
13 Plezier!
Bovenal hopen wij dat u en uw hond, op een positieve manier, veel bij zullen leren en dat jullie met heel veel plezier komen trainen.