vaccineren op maat

Vaccineren?? Lang niet altijd nodig!

Het is weer zover, u krijgt een oproep van de dierenarts dat het weer tijd is voor de jaarlijkse vaccinatie van uw hond. U wilt natuurlijk dat uw hond gezond blijft, maar is het nou wel nodig om elk jaar te vaccineren? Een aantal jaar geleden was het heel normaal om elk jaar voor de ‘cocktail’ naar de dierenarts te gaan. Zo normaal als het toen was, is het al lang niet meer. 

Stoppen met vaccineren?

De voordelen van jaarlijks vaccineren zijn duidelijk, uw hond bouwt weerstand op tegen veel voorkomende besmettelijke ziektes. Een veelgehoord argument om niet te vaccineren is dat de ‘vorige hond’ ook nooit gevaccineerd werd en nooit ergens last van had. Deze ziektes komen echter wel degelijk voor, kunnen een dodelijk verloop hebben en worden in de praktijk met enige regelmaat gezien bij slecht gevaccineerde dieren! Wanneer we zomaar zouden stoppen met vaccineren, nemen we dus een groot risico.

Het is inmiddels goed onderbouwd met wetenschappelijk onderzoek dat er geen noodzaak meer is voor een jaarlijkse vaccinatie met een grote cocktail tegen ziektes als distemper, parvo- en adenovirus. Ook is er bekend dat baat het niet dan schaadt het niet, niet opgaat voor vaccineren. Er is steeds meer bekend over ‘vaccineren op maat’ met behulp van de VacciCheck. Voordat een dier gevaccineerd wordt kan er aan de hand van een kleine hoeveelheid bloed bepaald worden of een dier nog adequate titers antilichamen in het bloed heeft en dus wel of niet gevaccineerd moet worden. Onnodige vaccinatie wordt op deze manier voorkomen.

Voor CPV, CDV, CAV en FPV is bewezen dat er een zeer sterke correlatie bestaat tussen de aanwezigheid van virus neutraliserende antilichamen in het serum en de bescherming tegen infectie en ziekte.

De bepaling van de hoeveelheid antilichamen is nu goed, effectief en betrouwbaar mogelijk in de praktijk met behulp van de VacciCheck testkit. Voor de test kan serum, plasma en vol bloed gebruikt worden. Zowel in de VS als in Engeland worden deze tests al op grote schaal gebruikt.

De betrouwbaarheid van deze testen is zeer goed:

Klik *hier* voor een filmpje over titerbepalingen

Samen met uw dierenarts

Neem de beslissing om wel of niet te vaccineren en de titer te bepalen weloverwogen. Dierenartsen kunnen met de VacciCheck testkit bepalen of uw hond bijvoorbeeld bij geënt moet worden. Of dat u de komende 3 of misschien wel 6 jaar geen titerbepaling meer hoeft te laten doen. Meer informatie over titerbepalingen? En welke dierenartsen dit volgens de laatste richtlijnen doen? Dit kan je vinden op de facebookpagina Titeren met VacciCheck

Wanneer u met uw hond de grens over gaat is een rabiësvaccinatie verplicht. Wanneer je besluit om te vaccineren, kun je homeopathische preventie van bijwerkingen toepassen door het toedienen van nosoden.

Wees voorzichtig met alle entingen die u uw hond geeft. De nieuwe L4 entingen tegen Weil en tabletjes, pipetjes of sprays tegen vlooien en teken zijn niet ongevaarlijk. Een diervriendelijker alternatief is mogelijk. Zie ook de volgende facebookpagina’s Vaccinatie tegen ziekte van Weil , ervaringen met Bravecto anti vlooien en tekenmiddel  en Natuurlijke vlooien en tekenbestrijding

Wanneer je hier vragen over hebt, vraag het gerust aan je instructeur.